Een werkkamer. Steeds meer mensen hebben er eentje in hun huis, omdat steeds meer mensen een deel van hun werktijd thuis aan de slag zijn. Hele dagen aan de eettafel zitten is dan niet praktisch. Niet voor je lijf, want reken maar dat je het gaat voelen in je nek en rug, als je heel de dag over je laptop gebogen zit. Maar ook praktisch is het vaak geen succes, werken in het middelpunt van je huis, waar ondertussen je huisgenoten regelmatig binnen komen lopen. Als het even kan maak je dus een aparte kamer, of in ieder geval een deel van een kamer vrij om rustig je werk te kunnen doen. Maar hoe richt je deze vervolgens in?

Hoeveel ruimte heb je?

Met een beetje geluk heb je ergens in je huis nog een kamertje vrij, of valt er eentje te creëren, waar jij je werk kunt gaan doen. Misschien heb je een zolder, die je nu volledig als opslagruimte in gebruik hebt. De hoogste tijd om deze eens goed uit te mesten, en ruimte te maken voor een werkplek. Je kunt eraan denken een wandje te laten plaatsen, zodat je een deel rommelzolder houdt, en een deel werkkamer maakt, maar ook als je alle opgeslagen spullen simpelweg aan één kant zet kom je een heel eind. Of heb je misschien nog een logeerkamer die nauwelijks wordt gebruikt? Een speelkamer voor de kinderen, die je tijdens schooluren tot werkkamer om kunt toveren? Met een beetje creatief denken is het in heel veel woningen mogelijk om een werkplek te creëren.

Hoe je deze vervolgens inricht, dat hangt een beetje af van de hoeveelheid ruimte die je hebt. Zorg in ieder geval voor een goed bureau, liefst eentje dat in hoogte verstelbaar is, en een dito bureaustoel. Genoeg stroompunten zijn belangrijk, want je zal waarschijnlijk wel wat stekkers kwijt moeten kunnen. Heb je meer ruimte, dan kan een kast fijn zijn, net als een printer of andere randapparatuur. Wil je het helemaal gemakkelijk maken, dan is een koffiemachine natuurlijk fijn, maar daarvoor kun je natuurlijk ook even naar de keuken lopen.

Denk je ook aan de verlichting?

Met een bureau en een stoel kom je een heel eind, als je thuis gaat werken. Maar zet je deze op een plek in je huis neer die eerst een andere functie had, dan is er nog iets waar je even aan moet denken: de verlichting. Werk je bijvoorbeeld in een hoek van je slaapkamer, dan is de kans groot dat je niet genoeg licht hebt om dat goed te doen. En ook op zolder is de verlichting waarschijnlijk niet ideaal.

In veel gevallen kom je met een bureaulamp een heel eind, en zorg je in ieder geval voor voldoende licht op de werkplek. Ook handig kan het zijn om te kiezen voor LED verlichting. Niet alleen is deze energiezuinig, en er zijn ook LED lampen die van kleur of toon kunnen veranderen. Zo kun je het licht wat feller zetten of een blauwere kleur geven als je goed scherp moet blijven. Sluit je de dag rustig af, dan kun je naar een wat zachtere, warmere kleur schakelen, net als wanneer je eventuele stress even tot rust wilt laten komen.

 

Misschien vind je dit ook leuk...

Populaire Artikelen